BOUWEN AAN JE CARRIÈRE, EEN KWESTIE VAN BUIGEN OF BARSTEN

Leestijd: 2 minuten

 

Een brutale Nederlander in een gereserveerde Amerikaanse boardroom. Een gepassioneerde zuiderling die net iets anders met conflicthantering omgaat. Een beleefde Belg op zoek naar meer impact.

Tonnen aan ambitie. Een groot verantwoordelijkheidsgevoel in een wereld die steeds kleiner wordt. Gelimiteerd door beperkte mandaten en complexe politieke processen zoeken we onze weg naar de top. Een weg die vraagt om andere en meer veerkrachtige omgangsvormen. Zijn wie je bent is al lang voorbijgestreefd. Het wordt steeds belangrijker om je op een bepaalde manier te gedragen ten behoeve van je doel. Blauw. Geel. Groen. Rood. Cultureel gepast. On- en offline.

Wie niet mee kan, vliegt eruit. Gedreven door de intrede van nieuwe generaties op de werkvloer. Millenials. Digital natives. Ambitieuze jongelingen voor wie de wereld nóg kleiner is. Minder gebonden. Ongevoelig aan hiërarchie. Meer in zichzelf investerend. Met een goed ontwikkeld vermogen tot zelfreflectie. Niet bang van een risico. Ondernemingslustig. De wie-springt-komt-het-verst mentaliteit. Een generatie voor wie boeien en geboeid worden minstens even belangrijk zijn.

De weg naar succes. Toenemende eisen en verwachtingen die niet in het minst versterkt worden door de druk om werk en privé succesvol te balanceren. Je moet zowaar een top tennisser zijn wil je de zakelijke center court nog betreden. We willen meer vrouwen aan de top. Echte vrouwen. Vrouwen die moederschap en een succesvolle carrière moeiteloos met elkaar combineren. De zelfgebakken verjaardagstaart én het ondernemingsplan. Maar ook de mannen wordt gevraagd met lef en kwetsbaarheid meer authenticiteit te laten zien. De buitenkant en het ego voorbij.

Buigen of barsten. Zijn wie je bent, is geworden loslaten wat jou niet verder brengt. Zonder je eigenheid te verliezen. Want zeg nu zelf, waar zouden we zijn zonder de brutaliteit van de gemiddelde Nederlander? Of de passie van onze zuiderling? De beleefdheid van een Belg? Waar zouden we zijn zonder jonge generatie die de gevestigde leiders onder druk durft te zetten?

Het leiderschap van de toekomst ziet er heel anders uit dan dat van het verleden. Bent u er klaar voor?

Join the conversation op LinkedIn

Over de auteur

Sofie Varrewaere is als certified executive en personal coach verbonden aan het Marshall Goldsmith Stakeholder Centered Coaching team en eigenaar van het internationaal executive coaching bureau BigFish4.me. Als gedragsexperte heeft zij jarenlange ervaring in het werken met de toplaag van verschillende multinationals. Haar passie omvat onder meer het spelen op haar kwartvleugelpiano en het kliederen met acrylverf op grote linnen canvassen. Als zij geen spreekwoordelijke Big Fish aan het vangen is, dan vind je haar waarschijnlijk terug in haar dagelijkse bokstraining of in het zwembad. Zij is het gelukkigst als ze kan doen waar ze goed in is, en dat is anderen en haarzelf uitdagen om het beste uit zichzelf te halen